Marathon

De uitdaging voor de gevorderde loper is de marathon. Het Lopersproject biedt daarvoor de ideale voorbereiding want trainen met een groep werkt motiverend.

We trainen op de zondagochtenden, wat prima aansluit met de wedstrijd waar we naar toe werken. De gezamenlijke trainingen op zondag duren tot 2,5 uur en bestaan onder andere uit het leren lopen op marathontempo en veel intervalduur.

Het schema gaat uit van 3 tot 4 trainingen per week. In de voorbereiding wordt ook een aantal keren een wedstrijd gelopen om tempohardheid te trainen.

Wil je meetrainen met de marathongroep, dan wordt enige ervaring verwacht. Vanuit het niets een marathon lopen is vragen om blessures. Daarom stellen wij een grens. Heb je in het afgelopen jaar een halve marathon onder de 1.50 gelopen of een marathon binnen de 4.00 uur volbracht? Dan ben je van harte welkom om met ons naar een voorjaarsmarathon toe te werken.

Trainingen

Aan de rechterkant zie je het “trainingsschema” staan. Op het schema staan de trainingen die je doordeweeks doet, de locatie en de aanvangstijd van de gezamenlijke training op zondag en bijzonderheden zoals de brunchloop. Het schema opent in een nieuw scherm en kan (denk aan het milieu) worden geprint op A4 formaat.

Veiligheid en blessurepreventie zijn belangrijke thema’s van het Lopersproject. Wij vinden het belangrijk dat je verantwoord en gezond traint. We zullen daar tijdens de trainingen ook de nodige aandacht aan schenken.

Belangrijk

– Ga goed voorbereid een training in, let vooraf op eten, drinken en veiligheid;
– De omvang gaat geleidelijk omhoog;
– Probeer ook eens op zachte ondergrond te lopen, dat heeft een schok dempende werking;
– Gun jezelf rust wanneer je je oververmoeid voelt, neem contact op met de trainer en bespreek met hem/haar een minder zwaar schema;
– Spreek gezamenlijk af voor een training; je zult zien dat je makkelijker loopt;
– Zorg dat het plezier voorop staat;
– Stel jezelf een haalbaar doel;
– Neem op tijd je rust en zorg voor voldoende slaap;
– Ziek geweest, ga niet inhalen. Bouw rustig weer op!
– Zie het schema als leidraad, bepaal zelf wat je aan kan. Soms is het verstandiger ietsje gas terug te nemen. (Less is More)

Mail je trainer

Als deelnemer aan het Lopersproject kan je rechtstreeks met je trainer mailen. Bijvoorbeeld om advies te vragen over een training, om je af te melden voor een training of als je geblesseerd bent en wilt weten wat je kunt doen.

Logboek

Wil je je trainingen naar de marathon goed bijhouden, vul dan het logboek in. Je hebt van je trainer al een logboek ontvangen; maar voor de overige weken kun je dit bestand: Logboek marathon afdrukken en invullen.